donderdag 26 februari 2015

Kantelen

Omslag boek 'Het Kantelingsalfabet'


Sinds half januari van dit jaar werk ik mee aan een zeer bijzonder project, 'Het Kantelingsalfabet'. Het begon op 28 november vorig jaar met een wild idee van enkele mensen dat via oproepen in sociale media al gauw uitgroeide tot een boek dat in vier maanden tijd wordt geproduceerd door meer dan 100 mensen: 96 auteurs, een cartoonist, een redactieteam van 18 personen en 12 samenwerkingspartners die dit project in financiƫle of facilitaire zin ondersteunen.



Een van de initiatiefnemers benaderde mij met de vraag of ik als redacteur wilde meewerken. Nou, dat wilde ik heel graag! In mijn netwerk had ik nog een redacteur geworven. Na een tijdje vroeg deze initiatiefnemer mij of ik zelf ook een hoofdstuk wilde schrijven. Ik voelde mij gevleid en wilde het heel graag doen. En vorige week dinsdag kreeg ik de vraag of ik ook aan de eindredactie wilde meewerken. Daar zei ik volmondig "ja" tegen. Die vraag vond ik een erkenning van mijn redacteurswerk en een grote eer!

Kortom: ik ben door zowel redactie, eindredactie als het schrijven van mijn eigen hoofdstuk geheel ondergedompeld in een project waarin ik geloof. Ik ben ontzettend blij en trots dat ik hieraan mag meewerken!

'Het Kantelingsalfabet' is een boek over het thema 'kantelen'. 'Kantelen' duidt in dit verband op de maatschappelijke onderstroom die zich sinds enkele jaren steeds nadrukkelijker manifesteert. Een onderstroom met kritische geluiden over de effecten van de huidige neoliberale, ik-gerichte, meritocratische, materialistische en statusgevoelige ratracemaatschappij. Een maatschappij waarin hiƫrarchische organisatiestructuren die grotendeels gericht zijn op systemen, procedures, protocollen, 'command and control', maakbaarheidsillusies en dergelijke, nog veelvuldig vertegenwoordigd zijn. De factor 'mens' wordt vaak op een secundair plan gezet. Vanuit deze onderstroom ontstaan steeds meer initiatieven die laten zien dat het ook anders kan in Nederland. Een transitie die laat zien dat duurzaamheid, een meer sociale en wij-gerichte samenleving en de menselijke maat leidend kunnen worden.

Het boek bevat verhalen van mensen die beschrijven hoe het anders kan. Dat 'anders' kan zijn op maatschappelijk niveau, op organisatieniveau, maar ook op zeer persoonlijk niveau. Het zijn persoonlijke verhalen; verrassend, soms hilarisch, emotioneel of confronterend.
Aan het boek werken ook enkele bekende namen mee: prof. Jan Rotmans, hoogleraar Transitiekunde van de Erasmus Universiteit Rotterdam en Henkjan Smits, onder meer bekend als jurylid van het tv-programma 'X-Factor'.
De verhalen brengen de momenten die de levens en inzichten van mensen op hun kop zetten in beeld. Aangevuld met treffende cartoons. Inspirerende inzichten in meer dan 300 pagina's die aangeven dat het anders moet.

Op het moment dat ik deze blog schrijf draait de eindredactie overuren om alles op tijd bij de drukker te krijgen. Dit betekent in de praktijk: het verwerken van laatste losse eindjes, een laatste check van de aangeleverde hoofdstukken, het in de goede volgorde plaatsen van hoofdstukken en cartoons, de definitieve opmaak en daarna een allerlaatste controleronde voordat de drukpers wordt aangezet om alles op 1 april af te leveren. Gassen, dus!

Onder het motto 'Verandering begint met delen' wordt dit initiatief gerealiseerd vanuit een no-budgetgedachte. De e-bookversie wordt gratis aangeboden en de papieren versie wordt tegen kostprijs (slechts € 7,49 exclusief verzendkosten) aangeboden.
Hoewel het boek nog niet is verschenen, kun je het nu al via voorintekening bestellen op de webshop van 'De Alfabetboeken': https://www.dealfabetboeken.nl/webshop/view/55-het-kantelingsalfabet.

Het boek wordt op woensdagmiddag 1 april (nee, dat is geen grap!) gelanceerd op een event in 'Seats2Meet Utrecht CS'. Het belooft een inspirerende, aanjagende middag te worden, ik heb er heel veel zin in!

Wil jij ook aanwezig zijn bij deze lanceringsbijeenkomst? Je kunt je daarvoor opgeven via http://www.werkeninnetwerken.nl/event/kantelingsalfabet-boeklancering/.

Over 'Het Kantelingsalfabet' kun je meer lezen op de volgende websites:
https://www.dealfabetboeken.nl/het-kantelingsalfabet
http://www.nederlandkantelt.nl/projecten/het-kantelingsalfabet/
http://www.centuryoftalent.nl/organisatievernieuwing/entry/effectief-resultaatgericht-en-leuk-organiseren-het-kantelingsalfabet


1 opmerking: