vrijdag 24 januari 2014

De kracht van de toekomst

Bron: www.organisatievandetoekomst.nl 
Gistermiddag woonde ik een zeer inspirerende netwerkbijeenkomst in Zwijndrecht bij. Een bijeenkomst waarin 'kansdenken' centraal stond. Wat bedoel ik daarmee? Samengevat: denken in kansen om weer op de arbeidsmarkt actief te worden, anders denken dan het conventionele solliciteren, zoeken naar mogelijkheden om samen met anderen een eigen toekomstgerichte broodwinning op te zetten.

Waarom is dit 'kansdenken' zo nuttig? Als gevolg van de financiële en economische crisis is de arbeidsmarkt zeer verslechterd. In de huidige arbeidsmarkt, waarin ca. 100.000 vacatures worden aangeboden aan (op het moment van dit schrijven) ongeveer 839.000 werkzoekenden en waarin vraag en aanbod lang niet altijd op elkaar aansluiten, mag duidelijk zijn dat het conventionele solliciteren op het aanbod van vacatures voor veel mensen geen soelaas biedt. Slechts 1 op de 8 werkzoekenden gaat dat lukken, als je de laatste cijfers voor ogen houdt. En de prognose is dat er tot 2024 geen krapte op de arbeidsmarkt ontstaat, zoals men eerder dacht.

We zien tevens dat bij werkgevers en recruiters het systeemdenken, het instrumentele denken, denken in structuren en procedures nog steeds de overhand heeft. Voldoe je in dit 'afvinkscenario' niet voor de volle 100% aan de eisen en behoor je niet tot de categorie 'schapen met 7 poten' (5 poten schijnen al niet eens meer genoeg te zijn...), dan heb je in 7 van de 8 gevallen het nakijken.

Vanaf de jaren '90 moest alles in procedures worden gegoten en meetbaar zijn, waarbij veelal voorbij is gegaan aan de elementen 'leven' en 'beweging'. Ook hierdoor zijn organisaties buitengewoon star geworden. De mogelijkheden voor sollicitanten worden daardoor niet alleen enorm beperkt, maar het bedrijfsleven loopt door deze aanpak enorm veel talent mis!

Dit werkt bovendien nog verder door in de maatschappij. Voor de instanties ben je gewoon een 'case'. Vanuit het systeemdenken en het idee dat kosten bespaard moeten worden vallen hele groepen kandidaten buiten de boot. Onder invloed van het huidige beleid blijven deze groepen groeien. Sociale uitsluiting wordt daardoor alleen nog maar verder versterkt. En dat terwijl juist onder deze mensen zich hele geschikte en enthousiaste kandidaten bevinden. Wanneer je je eenmaal in een situatie van uitsluiting bevindt, ziet niemand dat meer. Daardoor blijf je ronddraaien in een vicieuze cirkel. Sterker nog: in een draaikolk, die je juist nog verder de diepte in sleurt.

Wij verkeren momenteel in een realiteit waarin bepaalde banen gaan verdwijnen en niet meer terug zullen keren, maar ook banen die gaan ontstaan. Het onderwijs leidt echter nog in onvoldoende mate op tot de banen die gaan ontstaan. In de regio Rotterdam is bovendien 55% van de werkende bevolking overgekwalificeerd voor het werk dat ze doen.
Deze observaties laten een enorme mismatch zien. Een onverantwoord groot potentieel aan onbenutte kwaliteiten noopt tot een andere manier van denken en een andere wijze van aanpak om het werkgelegenheidsprobleem op te lossen.

Diverse trendwatchers signaleren dat er een tegenbeweging tegen het eenzijdige structuur- en kostendenken op gang komt. Een beweging waarin iedereen uitgaat van zijn of haar eigen kracht en die kracht bundelt met de krachten van anderen. Organisch denken, communityvorming en 'sharing economy' zijn hierin belangrijke pijlers. Een beweging waarin mensen respect voor elkaar hebben, waarin het leren van elkaar en het delen van vaste lasten hoog in het vaandel staan.

Enkele voorbeelden van dit nieuwe denken zijn te zien via de volgende links: http://www.slideshare.net/sap/the-future-of-networks (Slideshare-presentatie 'The Future of Networks')
http://www.ftm.nl/column/kanteljaar-2014-aanpassers-versus-vernieuwers/ (column op website 'Follow the money' met link naar tv-programma VPRO Tegenlicht over de transformatie van de Nederlandse economie)
http://goo.gl/n9BlcX (YouTube-filmpje over Social Entreprise)

Terug naar de bijeenkomst in Zwijndrecht, gistermiddag. Een groep van ca. 20 werkzoekenden werd door een inspirerende spreker, Chris Noordam, ingewijd in deze nieuwe manier van denken. Hier blijft het echter niet bij. Het is de bedoeling dat vanuit deze groep enkele toekomstgerichte ondernemingen gaan ontstaan die het nieuwe denken in praktijk gaan brengen. Chris gaat ons hiermee in een aantal sessies helpen. Wij staan nog helemaal aan het begin, maar wie weet wat voor moois hieruit kan ontstaan!

                      

11 opmerkingen:

  1. Hoi Wies, interessante ontwikkelingen. We gaan richting creatietijdperk, dus erg leuk om te lezen hoe je daar mee bezig bent. Succes en veel plezier. En hou me op de hoogte!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. dag Wies, het gun-tijdperk is en blijft toch moeilijk. Iedereen praat er over, maar weinigen passen dit toe in praktijk :-( en dat is jammer toch ? Verder heel mooi geschreven & makkelijk om te begrijpen, maar het is inderdaad zo. Ben benieuwd hoe dit gaat verlopen dit jaar. Fijn weekend, John Bisschop

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wie was die spreker? Leuk geschreven trouwens!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Wies, hartelijk dank voor je blog. Ik ervaar het ook zo. Ben benieuwd wat je nog meer hierover gaat publiceren.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Allemaal hoopgevend en dat hebben we nodig. Positieve spirit! De enige kans.


    BeantwoordenVerwijderen
  6. Interessant! Hopelijk gaan er zo nieuwe perspectieven en mogelijkheden ontstaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Mooi artikel, Wies, en duidelijk uitgelegd.
    Ik begrijp dat jij gaat meewerken aan/in/bij/met een van die toekomstgerichte organisaties? Ben heeeeeel benieuwd!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. erg enthousiast, omslag in denken gaat sneller aan de aanbod zijde. nu nog aan de andere kant. op kleinschalig niveau zien we de cooperatieve gedachte wederopstaan. delen, uitwisselen en gunnen allemaal erg mooi. inkomen ontstaat door behoeftes in te vullen voor geld of gelijkwaardige tegenprestatie (bartering). aan het eind van de rit liggen er nota's te betalen en boodschappen te doen. who's going to pay or where does the money come from? en tegelijk staan de grenzen open voor andere werkezoekenden.
    ben benieuwd naar het concretiseren van de volgende stappen. ik heb ook de wijsheid niet in pacht. voorals nog blijf ik er nuchter onder.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Weer een goed stuk Wies! Zo helder als je di weer brengt. Chapeau!

    André

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Beste mensen,
    Allemaal heel hartelijk dank voor jullie reacties! Ik hoop dat door vele initiatieven die zich op deze nieuwe leest gaan schoeien, een humanere, meer leefbare maatschappij gaat ontstaan, waarin veel meer mensen dan nu hun eigen brood kunnen verdienen. Ik ga er in elk geval zelf heel hard aan werken.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hoi Wies! Ik vind je artikel zowel inhoudelijk als qua presentatiestijl sterk en aantrekkelijk uitgevoerd. Graag kom ik met jou en de Zwijndrecht-movement in contact.

    Hartelijke groet, Timo

    BeantwoordenVerwijderen