zondag 11 januari 2015

Bionisch horen (20) - Door het oog van de naald...

Door het oog van de naald... (Bron: http://www.martinedelcour.nl/)


De zenuwslopende bezwaarprocedure van het UWV slokte de afgelopen maanden ontzettend veel van mijn energie op. Daardoor voel ik mij qua gezondheid op dit moment stukken slechter dan pakweg vier maanden geleden. Ik kreeg van het UWV wel twee keer een brief dat ik vanaf 29 december zonder inkomsten zou komen te zitten, maar een voortgangsbericht over mijn bezwaarprocedure liet maar op zich wachten. De spanning steeg tot grote hoogten. Tot vorige week.



Iemand bracht mij op de hoogte van een chatfunctie van het UWV. Ik had nooit geweten dat zoiets bestond,en ik maakte er meteen dankbaar gebruik van. (Voor geïnteresseerden: deze chatfunctie is te vinden onder de volgende link: http://www.uwv.nl/particulieren/klantenservice/contact/detail/doof-en-slechthorend).

Via de chat stelde ik aan het UWV de vraag hoe het erbij stond met mijn bezwaarprocedure. De medewerker aan de andere kant van de chatlijn was heel behulpzaam. Ze ging speciaal voor mij na bij de afdeling Bezwaar en Beroep hoe de vlag er op dat moment bij hing. Mijn bezwaarschrift en de aanpassingen op mijn dossier lagen bij een arbeidsdeskundige en ik zou uiterlijk 18 februari een nieuwe beschikking krijgen, was het antwoord. Ik bedankte haar voor de moeite, maar tekende er wel bij aan dat deze toestand bij mij leidde tot piekeren en slapeloosheid, waardoor mijn energieniveau nu ver beneden peil was geraakt. Ik kreeg van haar het antwoord terug dat zij het jammer vond dat deze procedure bij mij zoveel onrust gaf. Mocht ik nog meer vragen hebben, dan kan ik altijd via de chat contact opnemen. Ik sloot deze chatsessie met een iets beter gevoel af.

Afgelopen vrijdag plofte er een envelop van het UWV op de deurmat. Ik was natuurlijk erg nieuwsgierig en scheurde hem meteen open. De nieuwe beschikking zat erin, gedateerd 8 januari.
Of die chatsessie daarbij had geholpen weet ik niet, maar ik weet inhoudelijk nu tenminste meer!

Mijn bezwaar werd gegrond verklaard. Er is geconcludeerd dat ik door mijn revalidatie nog niet 65% van mijn laatste loon kan verdienen. Dat is het criterium dat door het UWV wordt gehanteerd om te beslissen of iemand wel of niet in aanmerking komt voor verlenging van de ziektewetperiode na een eerstejaars ziektewetkeuring. Mijn ziektewetuitkering moet daarom met terugwerkende kracht weer worden hervat. Dit bericht zorgde bij mij voor een enorm gevoel van opluchting. Ik kreeg het gevoel dat ik door de oog van de naald was gekropen...

Ik moet alles nog goed op mij laten inwerken en de bepalingen in de rapportages nog letter voor letter op hun merites beoordelen, maar zoals ik er nu tegenaan kijk, lijkt de beschikking mij in elk geval hoop te bieden tot maart 2015. In maart 2015, dus al over twee maanden, zal er weer een medisch heronderzoek plaatsvinden in de vorm van gesprekken met een verzekeringsarts en een arbeidsdeskundige. Dan begint het hele circus dus weer van voren af aan...

Om voor de volgende ronde met het UWV vervelend gedoe te voorkómen nam ik diezelfde dag nog contact op met mijn behandelaars. Ik wil met hen ruim voor maart 2015 contact hebben om van elke partij een duidelijk stappenplan met tijdspad zwart op wit te krijgen. Het moet voor het UWV zo klaar als een klontje worden dat mijn revalidatie nog niet is voltooid. Daarom wil ik -door mij goed voor te bereiden door stappenplannen met alle betrokken partijen op te stellen- ervoor zorgen dat ik niet weer in een slopende bezwaarprocedure word gezogen.

De eerste stap is inmiddels gezet: over twee weken heb ik een uitgebreid consult met mijn audioloog. Nu nog concrete afspraken met de andere partijen... To be continued, dus!



7 opmerkingen:

  1. Jeetje, wat een opluchting! Even een paar maanden adempauze. Wat zal jij blij zijn!
    En goed van je dat je alvast zaken op een rijtje zet voor de volgende barrière.
    Geniet even van deze periode van relatieve rust!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Kijk, dat zijn positieve berichten zo in het begin van 2015. Je kent natuurlijk het gezegde de 1e klap is een daalder waard dus..... bereidt je (intern met je eigen specialisten ) voor welke stappen je vooruit moet nemen om jezelf buiten de gevarenzone te brengen. Wij noemen dat in de projectwereld een brown paper sessie en zet daar alles op wat er maar in je op komt en wat je moet doen om je er tegen te wapenen. OP deze manier kom je beslagen ten eis.

    Je weet nu al waar het UWV op aan stuurt... beëindigen van de huidige situatie en dat hebben ze onderbouwd en gemotiveerd... dus breng alles in kaart wat je daarop hebt in te brengen en maak een vinklijstje dat je niets geweest en verzamel ( zoals je al hebt gedaan) medische om je heen die je ondersteunen en war je dan de gemotiveerde gronden kan ontkrachten.... groetjes Herman

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Sterkte met het vervolg.
    Natuurlijk ook sterkte met je herstel.

    Bemoedigende groet,

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het is wat, dat het zoveel energie kost om dat wat je nodig hebt voor elkaar te krijgen bij het UWV. Op die manier duurt het nog langer voordat je weer energie hebt om te kunnen werken.
    Gelukkig heeft al je werk wel resultaat opgeleverd. Sterkte er verder weer mee.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Laat je niet gekmaken door het UWV, Wies. Een instantie die zijn zaken zo slecht voor elkaar heeft, komt dat 'recht' helemaal niet toe. Speel het spel mee en als het moet ga je op je ponteneur staan. Je gezondheid gaat voor alles.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Dat is goed nieuws voor je, Wies. En je kunt je nu naast de revalidatie voorbereiden op de volgende gesprekken met mensen van het UWV.
    Goed om te weten dat het UWV een chatfunctie heeft. Het lijkt me best mogelijk dat het jouw vraag naar de stand van zaken ertoe heeft geleid dat je de beschikking deze maand hebt gekregen in plaats van volgende maand.
    Ik wens je veel succes met je verdere revalidatie!

    BeantwoordenVerwijderen