woensdag 20 november 2013

Wegwijzers

Wegwijzer op het strand van Hoek van Holland

In een eerdere blog ('Homo Specialisalis', 18 oktober 2013) roerde ik het thema 'generalisatie versus specialisatie' aan. In die blog beschreef ik dat onder invloed van de exponentieel toegenomen menselijke kennis het niet meer mogelijk is om het geheel te overzien, laat staan te 'beheersen'. Mensen gingen zich specialiseren.

Nu beschrijf ik mijn eigen ervaringen met 'generalisatie versus specialisatie' in relatie tot het veranderde karakter van de huidige arbeidsmarkt.

Ik begon mijn werkzame leven als bibliothecaris, een nogal specialistisch vakgebied. Na een aantal jaren voelde ik een grote behoefte aan verdieping van kennis en verbreding van vaardigheden. Om dat te bereiken volgde ik een studie aan de Open Universiteit. 'Cultuurwetenschappen' was de paraplu, daaronder ressorteerden vakken als filosofie, literatuurwetenschap, kunstgeschiedenis en cultuurgeschiedenis. Daarnaast volgde ik als bijvakken onderzoeksmethoden en technieken, statistiek, marketing, beleidskunde en politicologie. Dit deed ik naast mijn baan en mijn gezin.

Met deze brede en verdiepende bagage werd ik onderzoeker. Dat was in die tijd - ik spreek over begin jaren '90- iets nieuws, want onderzoek voor en onder bibliotheken in de provincie waar ik woonde, was compleet terra incognita. Ik begon blanco in dat vakgebied. Niet gehinderd door enige voorkennis, zette ik het bibliotheekonderzoek als 'eenoog als koning in het land der blinden' in m'n eentje op. Ik onderhield contact met onderzoekscollega's uit andere provincies als sparring partners. Je kunt wel stellen dat enig pionieren mij niet vreemd is!

Door het volgen van aanvullende vakken en cursussen die specifiek op onderzoek, statistiek, specifieke computerprogrammatuur en dergelijke waren gericht, breidde ik mijn vakkennis en vaardigheden op onderzoeksgebied uit. Op die manier verbreedde ik mijn inzetbaarheid op de arbeidsmarkt tot min of meer 'allround', waardoor ik mijn positie zou versterken. "Een goede en perspectief biedende uitgangspositie voor het geval het met mijn baan mis gaat", dacht ik in 2000 bij het afronden van mijn universitaire studie. Anno 2013 ziet de realiteit er echter iets anders uit...

Toen ik in 2010 te horen kreeg dat ik een nieuwe baan moest zoeken, stond ik voor de schone taak om antwoord te vinden op de  vraag 'hoe nu verder???'.  De grote vragen waren: wie ben ik, wat wil ik en wat kan ik?

Om antwoorden op deze vragen te vinden, begon ik aan een grote ontdekkingsreis naar mezelf. Op mijn werk maakte ik al kennis met het fenomeen 'persoonlijkheids- en competentietest'. Voor de HR-mensen onder de lezers: Belbin (teamrollen), Birkman, Insights, Kernkwaliteiten, Enneagram, Mentality waardentest (Motivaction), kortom een bonte stoet van tests om je persoonlijkheid en competenties in kaart te krijgen, trok aan mij voorbij. Daarvoor kroop ik door de krochten van ettelijke psychologische vragenlijsten en intensieve groepsbesprekingen tijdens teambuildingssessies.

Die tests hadden allemaal hun eigen specifieke invalshoek, maar er kwam wel een rode draad uit tevoorschijn. Ik ben iemand die zaken van meerdere kanten bekijkt, heb een sterk ontwikkeld analytisch vermogen, ik ben iemand die op de achtergrond grondig graaf- en spitwerk verricht. Verder ben ik beschouwend van aard, loyaal, betrouwbaar en hulpvaardig en ik kan mij snel en goed in andere mensen en andere situaties inleven. Maar ook is mijn passie -om dat afgekloven woord toch nog maar eens te gebruiken- voor taal en schrijven door die tests goed aan het licht gekomen; ik ben een verhalenverteller pur sang. Ik herkende mij er wel in, want als kind was ik al verzot op schrijven. Kortom: alle tests fungeerden als wegwijzers in mijn zoektocht naar een nieuwe broodwinning.

Dit beeld werd bevestigd door mensen die ik in de loop der tijd leerde kennen. Aan die mensen vroeg ik feedback. Ik vroeg hen hoe zij mij als persoon zagen en wat ik volgens hen goed zou kunnen. Dat was een goede aanvullende manier, ik raad iedereen dan ook aan om feedback te vragen aan familie, vrienden en andere mensen uit je netwerk.

Later maakte ik de competentietest van het UWV die een vergelijkbaar beeld opleverde. Uit de Competentieatlas van het UWV kwam voor mij als meest passend beroep 'schrijver' tevoorschijn. Vanaf dat moment richtte ik mijn focus vooral op tekstschrijf- en redactievacatures. "Want ook bij schrijf- en redactiewerk komt mijn analytische inslag goed van pas," redeneerde ik. Dat bleek helaas anders uit te pakken.

Ik richtte mijn aandacht aanvankelijk vooral op vacatures bij culturele instellingen. Het aanbod was echter zeer minimaal, door de enorme concurrentie een schier onneembare vesting. Reageren op tekstschrijf- en redactiefuncties bij uiteenlopende bedrijven in zeer verschillende branches leverde evenmin iets op. In vacatures voor tekstschrijver en (web-)redacteur die ik tegenkwam, werd voor 99% naar technische en commerciële tekstschrijvers en (web-)redacteuren gevraagd, die snel en onder grote druk iets moesten afleveren.

Ook open sollicitaties leverden niets op. Ik kreeg een keer een reactie van "Wies, je hebt een erg interessant cv, maar het sluit niet aan op datgene wat wij zoeken." Ik wist niet of ik mij nou gevleid moest voelen of niet. Wel werd mij vanaf dat moment duidelijk dat mijn generalistische inslag, mijn aard tot reflectie en zaken van meerdere kanten bekijken in het reguliere vacaturecircuit averechts uitpakten.

Daar sta je dan met je goeie gedrag... Wat nu? Uit allerlei hoeken en gaten hoorde en las ik dat 'specialisatie' het toverwoord was geworden. Dat staat in schril contrast met mijn allround positie die ik na jaren zwoegen bereikte. Oeps!!! Nu moet ik mij weer van generalist transformeren in specialist...!

Opnieuw sta ik voor de taak om mijn positie te bepalen. Trok ik eerder de conclusie dat ik als schrijver verder wil gaan, nu moet ik bepalen in welk onderwerpsgebied of met welke methoden ik een plek op de arbeidsmarkt kan veroveren. Mijn netwerk helpt mij hierbij. Iemand helpt mij momenteel om mijn expertises, onderwerpen die mij het meeste aanspreken én mijn missie te verwoorden en weer iemand anders helpt mij om 'mijn ideale klant' en daarmee 'mijn niche' te vinden. Twee wegwijzers die elkaar aanvullen.

Ik ben met hulp van diverse wegwijzers al drie jaar hard aan het werk om mijn plekje op de arbeidsmarkt te hervinden. Een plek waarin mijn brede vorming hopelijk -al dan niet op de achtergrond- mag blijven meespelen!

5 opmerkingen:

  1. Interessant verhaal, waarin je ook laat zien waar onze maatschappij naar toe gaat met dat specialiseren.
    Zelf vind ik dat de maatschappij hier te ver in doorslaat en men juist het geheel (waarin je kan generaliseren) uit het oog aan het verliezen is of al verloren is.
    Straks (en nu al, merk ik) wil men daar weer naar terug, omdat men het kwijt is en gaat men weer de andere kant op. Kennis kan immers ook heel goed verbonden worden met elkaar in één groot Geheel?

    Wat ik hiermee doe? Ik maak specialisaties zónder mezelf er teveel in te verliezen en dus dicht bij m'n bron, het geheel aan (innerlijke) kennis te blijven, zodat ik altijd nog kan kiezen of ik terug ga naar m'n bron, waarin ik vervolgens weer keuze vrijheid heb in verschillende specialisaties.

    Beetje onwerkelijk? Tja, het is waarschijnlijk ook maar net waar je specialisatie ligt. Die van mij in coaching in het mensen bewust maken van het Geheel en zichzelf waar alle kennis m.i. al in zit, die je vervolgens gespiegeld kan zien in al die specialisaties in de maatschappij. Verbondenheid zien/ervaren en laten zien/ervaren in al die specialisaties is namelijk een specialisatie van mij.

    Wies, al jouw kennis gaat nooit verloren, zorg dat je ermee in contact blijft en specialiseer je dan eventueel op iets wat jou het meest aan het hart gaat met in je achterhoofd dat dit iets kan veranderen, wanneer de tijd daar weer rijp voor is.

    Succes!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi verhaal. Je bent niet de enige die ermee worstelt generalist te zijn (geworden) terwijl nu specialisten worden gevraagd. Een lastige positie, maar niet onoverkomelijk. Zelfs als je je (weer) zou specialiseren in een bepaald thema of werkgebied, zou dat nog niet betekenen dat je ramen en deuren sluit voor andere opties. Waar het voor jou denk ik om gaat, is om je te presenteren als expert - en dat is precies wat je aan het doen bent met jouw blog en andere activiteiten.

    Ook namens mij: veel succes!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Om me heen zie ik zoveel mensen die worstelen met de richting (ikzelf ook). Af en toe zie je dan ineens iemand stelling innemen: dit ga ik doen. En dat doen ze dan, al blijft het ook dan worstelen. Ik benijd dat wel. Ze hebben een richting! Wat een rust zou dat geven. Of je nou generalist of specialist bent: er is focus, en de een heeft daarnaast een heel diverse rugzak met gereedschap en de ander een rugzak met veel vergelijkbare tools die net even een ander resultaat geven.

    De formulering 'een plek op de arbeidsmarkt veroveren' raakt ook een snaar. Aan de ene kant wil ik dat, aan de andere kant denk ik dat er niets te 'veroveren' valt, alleen in te nemen. Een stap te zetten, aanbod te gaan creëren. Voor nu (voor mijzelf sprekend) ben ik nog niet concreet genoeg. Zoveel te bieden. Ik wil nog geen opties uitsluiten.

    Hoezo 'veroveren'? Ik weet alleen nog niet waar en hoe ik wil gaan staan. Denk ik.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Beste mensen, hartelijk dank voor jullie reactie! Mijn zoektocht is nog lang niet ten einde, maar hoe dan ook: ik blijf doorgaan met mijn vrijwillige schrijfklussen en deze weblog. Zodat mensen kunnen zien wat ik te bieden heb!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dag Wies, Hoe breed je ook bent opgeleid en ervaring hebt in weet ik wat, als er geen vraag is uit de markt dan wordt het lastig. En omdat er geen vraag is uit de markt en werkgevers niet goed in staat zijn hun processen zo te vertalen in een functieprofiel, dat daar een "geschikte"persoon op kan reageren, blijft het dweilen met de brandkraan open. Het is stuitend dat in de regionale/plaatselijke sufferds advertenties ter grootte van 1/6 van de pagina voor een eenvoudige administratieve functie staan vol met overbodige "competenties", het toverwoord in arbeidsland. Ook hier is het middel tot doel verheven en ja als dat gebeurt, zijn de rapen gaar. Ik stel dan ook dat het vooral de werkgevers zijn die de starheid van de arbeidsmarkt veroorzaken, misschien is een 16 uren economie de oplossing voor Nederland. Voorbeeld: je werkt allebei bijna volledig en de wasmachine is stuk. Wat heeft je voorkeur in geval van reparatie, een monteur die om 19.30 komt of een waar je een halve dag vrij voor moet nemen en om 16,15 komt aanwaaien.

    Groet Piet

    BeantwoordenVerwijderen