zondag 27 oktober 2013

Historisch netwerken


Afgelopen zaterdag vond de jaarlijkse Rotterdamse Dag plaats in de Grote of Laurenskerk in Rotterdam. Deze dag werd georganiseerd door de Stichting 'Ons Rotterdam'. Deze stichting heeft tot doel, de Rotterdamse geschiedenis voor een breed publiek toegankelijk te maken.

Sinds augustus vorig jaar ben ik als vrijwilliger aan deze stichting verbonden. Ik schrijf artikelen over Rotterdam-Zuid voor het tijdschrift 'Ons Rotterdam', dat vier keer per jaar verschijnt. Samen met andere vrijwilligers bemens ik de stand van 'Ons Rotterdam' op de Rotterdamse Dag. Ik wil dat evenement wel eens van nabij meemaken en hoop die dag ook nog met enkele mensen van andere organisaties kennis te maken.

Rotterdam staat bekend als een stad die haar oude hart heeft verloren en daarbuiten de slopershamer vaardig hanteert ten gunste van hightech nieuwbouw. De skyline met de bijnaam 'Manhattan aan de Maas' is veelzeggend. Veel historische panden zijn op deze manier uit Rotterdam verdwenen. Maar het historisch bewustzijn van de Rotterdammers leeft sterk! Er verschijnen veel uitgaven over de geschiedenis van Rotterdam en over de geschiedenis van de afzonderlijke Rotterdamse wijken en buurten.


De Rotterdamse Dag is een jaarlijkse samenkomst in oktober van 'historisch Rotterdam'. Een aantal historische verenigingen van afzonderlijke wijken, enkele musea, enkele gespecialiseerde uitgeverijen, maar ook het Stadsarchief en het Historisch Genootschap Roterodamum, die de Rotterdamse geschiedenis meer vanuit een wetenschappelijk perspectief benadert, geven met een stand acte de présence. In die stands geven mensen informatie over hun activiteiten, maar ook worden veel boeken, tijdschriften en andere materialen over de Rotterdamse geschiedenis te koop aangeboden, die grif aftrek vinden bij de bezoekers.

Vanwege mijn artikelen over de geschiedenis van Rotterdam-Zuid wil ik in contact komen met de mensen van het Stadsarchief en Roterodamum. Dit is voor mij een uitgelezen moment om mijn gezicht te laten zien en hen te vertellen wat ik doe. Zij kunnen mij wellicht verder helpen.

Nog voordat de dag voor het publiek geopend wordt, maak ik kennis met deze mensen. Dan is het nog rustig en heb ik gelegenheid om te vertellen over mijn activiteiten. Het wordt een kennismaking met zeer interessante mensen. Eén vertegenwoordiger van het archief is de auteur van een onlangs verschenen boek over de dorpen waaruit het tegenwoordige Rotterdam bestaat. Hij reageert heel leuk op mijn verhaal.

Verder blijkt een bestuurslid van Roterodamum, één van de leidende figuren in de Rotterdamse geschiedeniswereld, bij mij in de wijk te wonen. Hij is zelf helaas niet aanwezig, maar zijn collega geeft mij zijn adres. Ik mag mijn kaartje bij die collega achterlaten. "Wij houden je op ons netvlies!" belooft hij mij. Behalve naam en adres heb ik geen gegevens van mijn wijkgenoot, maar ik schrijf hem een briefje en gooi deze in zijn brievenbus! Maar allereerst probeer ik via een gezamenlijke connectie met hem in contact te komen. Ik hoop dat mijn acties ertoe leiden dat ik met hem in gesprek kom. Wie weet?

3 opmerkingen:

  1. Hoi Wies,

    Interessant hoe je zo met hart en ziel voor de geschiedenis van Rotterdam gaat.
    Ik heb zelf in mijn jeugd een klein jaartje in de binnenstad van Rotterdam gewoond. Ik had een kamer in een schipperspension, alhoewel ik zelf geen kind van een binnenvaart schipper ben,maar ik had als studente voor optiek een kamer nodig.
    Het was op de Westersingel 40 en er naast was het schippersinternaat.

    Mijn school was in het gebouw van het Hofplein theater en aangezien het me teveel tijd koste om mijn fiets uit de schuur te halen door allemaal hekjes met sloten heen, ging ik al wandelend door de binnenstad naar de school.

    Ik heb het altijd erg jammer gevonden dat de binnenstad ooit kapot gebombardeerd is, ik miste de kleine straatjes, het was me te ruim en groots en te winderig.Alhoewel ik er wel enkele favourite plekjes had.
    Wel hoorde ik de trots van de Rotterdammers zelf over hun havenstad en ik geloofde hen wel, maar zag het zelf toendertijd niet zo.

    Ik denk dat jij met jouw geschiedschrijving Rotterdam voor mij meer glans kan gaan geven door de geschiedenis in jouw verhalen te laten leven in het Rotterdam van nu.

    Hartelijke groet, Josefien

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je wel voor je mooie reactie, Josefien, dat geeft mij veel moed om door te gaan! Momenteel ben ik bezig met een artikel voor onze eerstvolgende wijkkrant en in een later stadium wil ik dat stuk in een iets uitgebreidere versie publiceren op onze wijkwebsite. Die artikelen gaan specifiek over het gebied waar ik nu woon. Dat was het vroegere havengebied op Feijenoord, de eerste uitbreiding van de haven op Zuid aan het einde van de negentiende eeuw.

    Mocht je geïnteresseerd zijn: je kunt die artikelen vinden op de volgende website: http://www.stadstuinen.com/index.php/dewijk/geschiedenis. Daar staan ook een paar artikelen van andere wijkbewoners op, want het is een website voor en door alle wijkbewoners. Ik was namelijk van mening dat het geen 'one-woman-show' moet worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Nu heb ik spijt dat ik niet gegaan ben Wies, vorig jaar wel geweest. Maar zo te lezen heeft het jou een en ander opgeleverd. Ik woon wel op zuid maar ik ben opgegroeid vlakbij de parksluizen.

    BeantwoordenVerwijderen